Wanneer dient u BPM te betalen? Als u een personenauto, motorrijwiel, of (sinds 1 juli 2005) een bestelauto koopt of overbrengt vanuit het buitenland, dan moet u belasting betalen. Deze belasting heet BPM: Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen.
Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM)
BPM betaalt u voor de inschrijving van de personenauto, het motorrijwiel of de bestelauto in het Nederlandse kentekenregister. Zolang de BPM niet is betaald, mag u niet met de personenauto, het motorrijwiel of de bestelauto over de openbare weg in Nederland rijden.
Aangifte BPM door importeur/dealer
Als u in Nederland een nieuwe personenauto, een nieuw motorrijwiel of een nieuwe bestelauto koopt, dan zorgt de importeur of dealer voor de aangifte en betaling van de BPM. Ook eventuele andere aangiften en betalingen worden door de importeur verzorgd. Denk bijvoorbeeld aan de rechten bij invoer en de omzetbelasting. U hoeft dan dus niet zelf aangifte te doen en te betalen.
Wanneer moet u aangifte BPM doen?
In de volgende gevallen moet u zelf zorgen voor de aangifte en de betaling van de BPM:
U koopt zelf in het buitenland een personenauto, een motorrijwiel, of een bestelauto die vanaf 1 juli 2005 in gebruik is genomen, en brengt deze over naar Nederland.
U bouwt een bestelauto die in gebruik is genomen vóór 1 juli 2005 om tot personenauto.
U wilt in Nederland gaan rijden met een personenauto, een motorrijwiel, of een bestelauto die in gebruik is genomen vanaf 1 juli 2005, voorzien van een buitenlands kenteken.
Wanneer u zelf zorgt voor de aangifte en de betaling van BPM, kunt u te maken krijgen met de aangifte en de betaling van rechten bij invoer (douanerechten) en omzetbelasting.
De Douane heft BPM over:
personenauto’s (hieronder vallen ook kampeerauto’s);
motorrijwielen;
bestelauto’s die in gebruik zijn genomen vanaf 1 juli 2005.