Autolease voordeel

Tips en advies

De BPM wordt berekend over de netto catalogusprijs van de personenauto, het motorrijwiel of de bestelauto.

Netto catalogusprijs

De netto catalogusprijs is de catalogusprijs min de omzetbelasting. De catalogusprijs is de verkoopprijs die de fabrikant of importeur van het motorrijtuig in Nederland adviseert. Bij een nieuw motorrijtuig geldt de catalogusprijs van de datum waarop aan het motorrijtuig een kenteken wordt toegekend. Bij een gebruikt motorrijtuig geldt de catalogusprijs van de datum waarop het motorrijtuig voor het eerst in gebruik is genomen.

Extra opties, accessoires en bijzondere uitvoeringen

Extra opties, accessoires en bijzondere uitvoeringen maken deel uit van de netto catalogusprijs. Hierover moet u dus ook BPM betalen.

Het is dan ook aan te raden om extra opties naderhand op de auto te zetten. Zo verlaagt u uw cataloguswaarde, waardoor u automatisch een minder hoge BPM bijdrage betaalt. Uiteraard verlaagt u ook hierdoor uw bijtelling.

BPM-tarief

Het BPM-tarief bestaat voor personenauto’s, bestelauto’s en motorrijwielen uit een percentage van de catalogusprijs met, afhankelijk van de soort brandstof, een verminderings- of vermeerderingsbedrag.

Verschillende soorten tarieven

Voor personenauto’s bestaan drie BPM-tarieven die afhankelijk zijn van de catalogusprijs, exclusief BTW, te weten:

Voor personenauto’s met benzinemotor of LPG-installatie bedraagt het huidige BPM-tarief 45,2% van de Nederlandse catalogusprijs, exclusief BTW, verminderd met een vast bedrag van € 1.540
Voor personenauto’s met dieselmotor geldt het zelfde tarief van 45,2% maar met dien verstande dat het bedrag van de BPM wordt verhoogd met € 328.
Voor personenauto’s met dieselmotor en roetfilter geldt het zelfde tarief van 45,2% maar met dien verstande dat het bedrag van de BPM wordt verhoogd met € 328 en verminderd met € 600.
Voor motorrijwielen bestaan twee BPM-tarieven die afhankelijk zijn van de catalogusprijs, exclusief BTW, te weten:
Voor motorrijwielen met een catalogusprijs van niet meer dan € 2.133 bedraagt het BPM-tarief 10,2% van de catalogusprijs en
Voor motorrijwielen met een catalogusprijs van meer dan € 2.133 bedraagt het BPM tarief 20,7% van de catalogusprijs verminderd met een vast bedrag van € 224.

AUTODOC.BE